Elazığ'da yaşanan depremde evi yıkılanlara çelik konstrüksiyon ev yapılacağı açıklandı. Vatandaşlar çelik mi yoksa beton evlerin mi daha güvenli olduğu konusunu araştırmaya başladı...

Deprem esnasında betonarme yapılar daha fazla hasar görmesinden dolayı çelik konstrüksiyon evlere ağırlık verilmesi gerektiği belirtildi. Türkiye’nin deprem bölgesinde yer alıyor olması ve belirli aralıklarda şiddetli depremler meydana gelmesi sebebiyle depreme dayanıklı alternatif ev modelleri geliştirilmesi ihtiyaç olarak görülüyor. Geliştirilen modellerden biri de çeliklerin birleştirilmesi ile yapılan çelik konstrüksiyon ev modelleri oldu.

Dayanıklı gücü yüksek olan çelikler ile inşaatı yapılan evler deprem esnasında esneme özelliği ile daha fazla dayanıklık göstererek betonarme evlere göre daha güvenli ev modeli olarak hayati riski azaltıyor.

Çelik mi beton binalar mı depreme daha dayanıklı?

İki katlı betonarme bir yapının maliyeti günümüzde 250.000 TL, çelik konstrüksiyon bir evin fiyatı ortalama olarak 140.000 TL. Ekonomik bir bütçe ile ev sahibi olmak isteyenlere çelik ev uygun olacaktır. Deprem gibi doğal afetlere karşı dayanıklılığa bakıldığında çelik ev modeli çelik birleştirme noktaları ve mesnet noktaları esneme özelliği oluşturuyor. Bu özellik yüksek sallantılarda bile birleşim noktalarında kopma meydana gelmez ve yıkılma riski çok az. Çelik ve betonarme yapıların karşılaştırılması yapılırken inşaat süreleri de kıyaslanabilir. Çelik konstrüksiyon evler kısa bir süre içerisinde inşa edilirken betonarme evler uzun ürelerde inşa ediliyor. Çelik birleştirme aşamaları kaynak, vida ve kelepçe kullanılarak yapıldığı için betonun kuruması için gerekli süreler çelik ev modeli inşa süresini etkilemiyor. İki katlı bir çelik ev ortalama 10 gün içinde inşa edilerek kullanıma hazır hale getirilebilir.